Niemi (Juha Nurme)

Saatavuus: Varastossa

29,90 €
  • Ilmestymisvuosi : 12/2017
  • Kirjailija : Jussi Lähde
  • Kustantaja : Teos
  • ISBN : 9789518518108
  • Sivuja : 448
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto 2017! Sekä lukijoiden suosikki.

Jokunen tovi alkuräjähdyksen jälkeen, astronomisten, geologisten ja sen sellaisten sattumien seurauksena, Telluksen pohjoisella pallonpuoliskolla alkoi törröttää niemi. Sitten tulikin vuosi 1809, ja siinäpä oikeastaan koko tarina olisikin, ellei tuolle 14 miljardin vuoden aikajänteelle mahtuisi joitakin niin kohottavia kuin askarruttaviakin episodeja, joiden kertomisesta saattaa olla lukijalle hyötyä ynnä huvia.

Niemi on maailmankaikkeuden kulttuurihistoria à la Juha Hurme. Kustantamon pihistelyn vuoksi teos keskittyy tuon mainitun niemennökön ympäristöön, toki vertaillen sen saavutuksia eurooppalaiseen ja laajempaankin hengentuotantoon. Venäjän vallan aika ja Suomen tasavallan historia on siis jätetty pois.

Hurmeen tutkain löytää aina uutta jo muka tiedetystä. Taiteilijan ja tieteilijän yhdistelmäkatse paikantaa niemen ylivertaisesti käännetyimmän tekstin satojen vuosien takaa, pureutuu kansanrunouteen ilman Kalevalan välikättä ja näyttää niemen perusteellisen kansainvälisyyden jo ajalta ennen ristiretkiä. Uskonkiihko ja typerä isottelu eivät ole kirjoit tajalle suuressa arvossa, sivistys, kulttuuri ja uuden keksiminen ovat.

Juha Hurmeen Niemi ei ole vielä Suomi, mutta sellaisia piirteitä, juuria ja juonteita siinä on, jotka saattavat vaikuttaa tutuilta.

Kirjailija

Jussi Lähde

Jussi Lähde (s. 1965) on suomalainen toimittaja ja kirjailija. Lähde on toiminut muun muassa freelance-toimittajana, Martti Ahtisaaren vaalikampanjan viestintätuottajana, presidentin kanslian lehdistövastaavana, Nelosen ja mainostoimistojen kehitysjohtajana, televisiokäsikirjoittajana, Olutliitto ry:n puheenjohtajana, Vanajanlinnan kehityspäällikkönä, Peab Oy:n viestintäjohtajana sekä Directan emoyhtiö Da online Oy:n viestintäjohtajana.

Lähde tekee Markus Leikolan kanssa Yle Radio 1:lle keskusteluohjelmaa Leikola ja Lähde. Hän on vuodesta 2013 Hevosurheilu-lehden päätoimittaja. Hän myös kirjoittaa aktiivisesti blogia Aamulehden blogipalvelussa.

Lue lisää

Kommentit