Salainen sotapäiväkirja Itä-Karjalasta 1941-1942 (Mikko Karvonen)

Saatavuus: Loppu varastosta

12,90 €
  • Ilmestymisvuosi : 01/2011
  • Kirjailija : Mikko Hietaharju
  • Kustantaja : Gummerus
  • ISBN : 9789512087440
  • Sivuja : 301
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

Luutn. Mikko Karvonen alias Onttoni Miihkali aloitti sotapäiväkirjansa 11.6.1941. Sen merkinnät 20.7.1941 saakka julkaistiin syksyllä 1941 teoksessa Raatteen tieltä Vuonniseen. Rauhan tultua kirja joutui ”kiellettyjen kirjojen listalle”. Sitä seurannut päiväkirjan loppuosa Raiskatun romantiikan mailla jäi kokonaan sensuurin jalkoihin ja julkaisematta.

Nyt molemmat päiväkirjat julkaistaan yhtenä niteenä. Kirjassa luutn. Karvonen kertoo salaisesta toiminnastaan rajakylissä heinäkuun lopulta 1941 toukokuun puoliväliin 1942. Hän toimi tuon ajan tiedustelu-upseerina Itä-Karjalassa Sotilashallinnon varakomentajan evl. Ragnar Nordströmin adjutanttina.

Nämä ainutlaatuiset dokumentit ovat aikakautensa Suur-Suomi-hengen sävyttämiä. Ne kertovat matkoista, jotka olivat täynnä tulta ja taistelua, väsyneitä ja nälkäisiä sotilaita, kaatuneita, voiton huumaa ja kirjailijan oman heimon, vienalaisten, riemua. Niissä kuvataan järkyttävällä tavalla, miten paikallinen väestö ja puna-armeijan sotilaat jäivät sodan jalkoihin.

Kirjan esipuheen ja Mikko Karvosen pienoiselämäkerran on laatinut Eero Marttinen.

Kirjailija

Mikko Hietaharju

FT Mikko Hietaharju on valokuvaaja sekä valokuva- ja musiikkikriitikko. Valokuvia on syntynyt mm. oppikirjoihin ja rikosromaanien kansikuviksi, levykansiin ja julisteisiin. Mikko on pitänyt parikymmentä yksityisnäyttelyä sekä osallistunut lukuisiin ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin.

Mikko on urallaan toiminut valokuvauksen läänintaiteilijana ja yliopisto-opettajana. Nykyään hän työskentelee kuvallisen ilmaisun aikuiskouluttajana.

Lue lisää

Kommentit